търсене на евтини хотели Хотелите са много добро място за почивка. Имат басейни, ресторанти, барове, луксозни апартаменти и камериерки, които подреждат стаята ти всеки ден, само че цената, която предлагат за нощувка понякога може да те откаже от желанието за лукс и удобства.  В тази статия ще ви издам някои тайни за търсенето на евтини хотели по целия свят, като започна с един съвет – ВИНАГИ правете проучвания за цените на нощувките предлагани от хотелите  и помнете, че ВИНАГИ можете да си намерите ПО – ЕВТИН ХОТЕЛ, което далеч не означава, че ще бъде по-лош.

Сайтове за търсене на хотели в интернет:

По целия свят:

В САЩ, а също и в Южна и Северна Америка:

В Азия:

Ще се радвам на вашите допълнения, особено по региони, къде и кое е най-доброто:)

Също всеки уважаващ себе си търсач на самолетни билети има страница „хотели” и често „коли под наем”.

Примери за така наречените “смесени търсачки” са:

Неща, на които трябва да се обръща внимание при търсене на евтин хотел:
 • Наличие/липса на безплатен шатъл на летището, в случай че търсиш евтин хотел в прилежащите към летището селища. Така една евтина нощувка в  хотела може да бъде нивелирана от стойността на таксито.
 • Общ шатъл бъс или персонален шатъл на хотела? Например, между специалните цели хотелски селища до летището Шарл Де Гол в Париж пътуват специални автобуси, в тях можете да се возите и час. Така, че за мен е по-добре да избера хотел, по-скъп с 5-10 евро, но с индивидуален трансфер, желателно безплатен. Това може да спести много време.
 • Безплатен/платен паркинг. И въобще предвиден ли е паркинг?

Обикновено е обявено, например: „паркинг за общо ползване на 1 км от хотела”. Интересувай се има ли на този паркинг отстъпка за посетителите на конкретния хотел. На мои приятели в Париж градският паркинг им излезе двойно по-евтино.

 • Wifi – Платен/безплатен. Моето наблюдение е, че колкото по-луксозен е хотелът, толкова е по-скъп интернетът.
 • Време за пристигане /напускане.

Например в Банкок в Bayoke Sky при резервацията чрез booking.com се полагаха няколко „уелкъм дринкс” в различни барове, 15 минути масаж на краката и безплатно късно напускане в 18,00!

 • Денонощно ли има рецепция в хотела? Ако не, какво ще правиш в случай, че се прибереш извън работните й часове. Обикновено за това всеки хотел има своя отделна инструкция.
 • Чрез booking.com можете да резервирате не само хотели, но и хостели, апартаменти, вили и т.н.
 • Винаги имайте със себе си контактите на хотела, GPS-координатите му, телефоните…
 • Също имайте контактите на 1-2 резервни хотела в случай, че възникнат някакви проблеми. Аз не съм се сблъсквала с проблеми с тях, но всичко се случва.
 • В Азия аз ползвам www.agoda.com или www.asiarooms.com. Изборът на хотели в Азия на тези ресурси значително превъзхожда асортимента, представен на boooking.com
 • Най-евтини нощувки можеш да откриеш в най-слабия сезон.
 • В небрендовите евтини хотели в Азия е по-добре да се пазариш и да избираш стая на място, отколкото да я резервираш предварително три пъти по-скъпо.
Съвет:

Можеш да свалиш цената, като видиш на тавана гущер гекон в някой евтин хотел в Камбоджа или друга част на Азия и непременно изпищиш. Не се притеснявай, милите гущери са наши приятели и ги има почти навсякъде :)

 • Непременно се отбий на официалния сайт на хотела, възможно е там да откриеш още по- евтин нощувки или да има някакви предложения и промоции.
 • На Шри Ланка в Сигирия ние живяхме в обикновен хотел за 30 долара, но аз прочетох в Lonely Planet, че в два луксозни хотела (за 150 долара) близо до нас има басейни и в тях тези, които не са гости на хотела, могат да отидат съответно за 2 и 2,5 долара. Прекарахме вечерта в другия хотел, хапнахме в техния ресторант (с 15-20% по-скъпо, отколкото в нашия хотел), къпахме се в басейна с изглед към планините на Сигирия. Съвет: четете Lonely Planet!
 • На някои места има много евтини религиозни приюти, например по пътя на поклонничеството на Свети Яков в Испания можете да пренощувате само за 5-10 евро. По информация на мои приятели-велосипедисти, те така прекарали две седмици в различни приюти и преминали с велосипедите си много интересен маршрут. Съвсем не е задължително да сте поклонник, там просто е много красиво.

В следващите редове по-подробно ще ви  представя някои от най-известните онайн търсачки за хотели в момента. С тяхна помощ ще можете бързо лесно и евтино да намирате места за нощувка по целия свят, да сравнявате цените им и да четете мненията на реални хора, посетили тези места преди вас.

Trivago.bg 

trivago.com е безспорен лидер в търсенето на хотели по целия свят. Все повече българи започват да се доверяват на Trivago, заради функциалността на сайта и сигурността на резервациите, които той предлага.  На мен най-много ми харесва неговият дизайн и подходът му към резервацията, затова ще се спра малко повече на ползването му.

tr

trivago.com  e компания основана преди 8 години и в момента е най-големият информационен уебсайт за търсене на хотели в световен мащаб. Всеки месец 20 милиона потребителите се доверяват на Триваго в плануването на тяхното пътуване. Сайтът сравнява цените на над 600 хиляди хотела в над 140 сайтове за резервации, като гигантите BookingExpediaУебстраницата им предлага още безплатна помощ при намирането на идеалния хотел и  резервацията му на възможно най-ниската цена чрез сравняване на цени от над 100 резервационни сайтове.

Навигацията на сайта и филтрите за търсене правят са изключително лесни за употреба, дори и за хора, които нямат опит с електронните търсачки. Вижте как изглежда самия сайт:

tr4Освен това имате възможността да подреждате резултатите по различни критерии (По цена, популярност, разстояние или оценка). tr2

Картата на резултатите ви дава ясна представа къде се намират съответните хотели. Тази функция дава големи предимства за първоначалната ориентация в непознатите градове и ви спестява риска “без да искате” да резервирате евтин хотел в някой краен квартал, далеч от центъра и основните забележителности на града.

tr3Trivago предлага и изключително полезно мобилно приложение за Android и Iphone и Ipad, подробностите, за което можете да разберете ТУК 

Booking.com 

Booking.com е един от най-известните търсачки и световен лидер в областта на интернет резервациите на хотели. Динайнът на сайта е функционален и лесен за употреба.

booking.com-сайтхотели-в-амстердам

Хотелските стаи са две категории по типа на заплащане – с право на връщане (refundable) и без право на връщане (non-refundable).

Как да резервираш хотел в този сайт:
 • намираш нужната стая
 • въвеждаш всички необходими лични данни
 • въвеждаш номера на кредитната си карта: тук има два варианта.

Ако си сигурен 100%, че ще отседеш в този хотел, сега е високият сезон и резервираш ден за ден, можеш да въведеш номера на действителната си карта.

Ако правиш резервация „за посолството”, резервираш обикновена стая „с връщане” и въвеждаш стара карта с изтекъл срок.

 • независимо от предишната стъпка, получаваш потвърждение на резервацията.

А ето и по-нататъшните възможни варианти:

1.) Ако си избрал стая „без връщане”, в течение на 1-2 дни системата ще се обърне към картата ти с опит да блокира нужната сума. Ако опитът бъде неуспешен, ще получиш съобщение: „Вие сте посочили неверен номер на картата, повторете опита или в течение на 24 часа вашата резервация ще бъде анулирана.”

2.) Системата просто ще опита да авторизира картата ти, ще опита да блокира сумата за първия ден и т.н. Това е справедливо в случай на тарифа „с връщане”. Случва се рядко (според мен).

3.) Нищо не се случва. Но въпреки това твоята резервация е в системата и винаги можеш да провериш това.

Искрено и лично:  Чесно да ви каза много рядко ползвам действителната си карта за резервация на booking.com. 

Cancellation Policy !!!

Непременно четете внимателно тези правила! В случай, че сте променил плановете си или сте направили резервация за скъп или евтин хотел, която няма да ви е нужна в бъдеще, непременно я отменете, за да не попаднете в блок-листата на системата. Най-често отмяната е безплатна преди повече от 1 ден, но понякога има срок от 5-10 дни, особено в сезона.

Google hotel finder

Скоро стартира новият инструмент за търсене на хотели, създаден от Google, а именно “Hotel Finder”. Ако сте фен на Google Maps, какъвто съм аз, непременно ще станете фен и на тази търсачка! При нея потребители въвеждат предпочитаните критерии, като място, дати, цена и рейтинг и Hotel Finder доставя своите топ препоръки, в списък или на картата Google.

ilovegooglemaps

Новото и интересно при тази търсачка е, че Google ви предоставя списък с кварталите и известните райони на дадената дестинация и интересна информация и подробности за тях.  gm11gm7

Tripadvisor

Предимството на търсачката за хотели на Tripadvisor  е, че е пълна с увлекателни мнения и коментари на реални хора, вече посетили дадените места.

trcats

 Бонуси и програми за лоялност:

Друг начин да спестите някой лев: Стани клиент на програмата за често летящи пътници на любимата си самолетна компания, всички програми имат в своята партньорска мрежа известни хотели и мрежови хотели. По този начин можеш да натрупаш точки не само докато летиш, но и по време на пребиваването си в хотелите.

На сайтовете за резервация има бонусни програми, например на сайта agoda.com можеш да натрупаш точки и после да ги изразходвате при следващата резервация.

hotels.com имат приятен бонус – след 10 нощувки дават една безплатна нощувка, т.е. фактически това е 10% отстъпка, ако го ползвате постоянно.

Научи повече за > Мобилните приложения за търсене на евтини хотели по света <
Намери ме в