Хостелие по света
Хостел е минихотел (от англ. hostel – общежитие), публичен хотел, предоставящ на своите посетители за кратък или по-дълъг срок жилище, представляващо обикновено спално място с двуетажни легла без допълнителни удобства в стаята.

Лично аз много обичам хостелите и то не само, защото там е весело и евтино, а защото хората които можеш да срещнеш там могат, наистина да те направят щастлив! Предстоя в един хостел се превръща в общуване, веселие, игри, пиене и прекрасни спомени. Честно, няма такава веселба. Ето малко полезна информация за нещата, с които ще се сблъскаш, ако си решил да отседнеш в хостел следващия път.

Къде да търсим:

Обикновено хостелите са разположени в стари сгради в близост до центъра на даден град. Характерни са високите тавани и големите и просторни стаи. Повечето хостели в Европа изглеждат много колоритно и забавно не само от вътре. Прозорците им са украсени с различни символи, а по стените са окачени висящи знамена и знаци. Често е много лесно да намерите един хостел, но има и такива, които са добре скрити по етажите на сградите и са трудни за намиране. Така че, винаги е полезно да се знае точното място и адреса на мястото, което търсите. Както и да имате телефонен номер, за да се свържете в случай, че сте напълно загубени.

Типовете стаи в един хостел:

  • Shared room с няколко, обикновено двуетажни легла. Моят рекорд – живях в 24-местна стая в хостел в  Амстердам. :)
  • Private room – за 2, 4 или 6 човека, но можете да я купите само като платите всичките места. Подходящо за компания.
  • Mixed dorm или female only – стая само за жени или смесен тип. 

Тоалетни и бани

Характерно за хостелите е, че няма тоалетни във всяка стая, дори да е за 12 човека. Тоалетните и баните са общи, като на всеки етаж има по една. Обикновено в някои хостели има една, две стаи със собствена баня и тоалетна, тогава обаче цените не са толкова евтини. Някои хостели, като този в Копенхаген, в който бяхме отседнали, имат мокри помещения с перални, които без проблем може да използваш срещу няколко евро. 

Сигурност

Колкото и несигурно да изглежда да живееш с непознати хора, не бива да се притесняваш чак толкова. Всички хостели имат някакъв начин, по който осигуряват сигурност на гостите . Някои изискват ключ / код, за да влезеш в сградата. В повечето хотели в Европа всяка отделна стая се заключва с ключ. Ако искаш да защитиш личните си вещи от съквартирантите си, можете да ги поставиш в шкафчета, които се намират във всяка стая или под всяко легло. Най-добре сложи едно малко катинарче в раницата си, защото не всички хостели предлагат средства да заключиш съответното шкафче, или поне не безплатно.

Предимствата на хостела 

Евтино, евтино, евтино! Може би възможно най-евтиният вариант за нощувка, като изключим “Couchsurfing”, разбира се. Цените за една нощувка в хотел могат да варират между € 6 – € 45 на нощ, като най-често срещаните цени са между €10 – €20. Хостелите в големите градове като Париж, Мадрид или Лондон често да по-скъпи от другите европейски градове, докато тези в Южна и Източна Европа спадат към минималния ценови диапазон. Също така цената зависи от това колко легла са в стаята, в която искаш да пренощуваш. Най-евтините спални помещения са с 8-20 легла.

Хостелите имат свой собствен, уникален чар. Там всичко е общо. Спалнята, туристическата кухня, трапезарията, дори тоалетната. Всичко това създава много приятелска атмосфера между пътешествениците. Когато ти се налага да спиш, да се храниш и да се редиш на опашка, за да си измиеш зъбите с хора от 6 националности деня ти със сигурност става малко по-весел отколкото ако се намираш в хотел с  5*. Вече има много луксозни хостели, които предлагат индивидуални стаи и ако искаш усамотение, но тълпа весели пътешественици, всеки пък щом слезеж до рецепцията, можеш да се възползваш от техните оферти. 

Най-добрата локация ! Можете да намерите хостели в повечето европейски градове, както и в големите градове в цял свят. Хубавото на хостелите е, че почти винаги се намират на центъра на града близо до забележителностите, гарата и търговските улици. Това спестява време и пари за транспорт и обикновено нощния живот е наоколо.

Хостелите в Европа

Кухня! Огромен плюс на повечето хостели в Европа и по света е, че предоставят на пътешествениците напълно оборудвана кухня, в която пътешествениците сами могат да приготвят храната си. Това също е от значение за хората с по-малък бюджет. 

Освен кухнята, голяма част от хостелите в Европа предлагат безплатна закуска, която сама по себе си не е нищо особено –  хляб, конфитюр, сирене, мюсли и др. или вечеря, която често струва около 5€

 Двор или тераса! Това са основните неща, които търся, когато запазвам хостел. Ако сградата има голяма обща тераса или голям двор, определено това ще е мястото, където ще прекарам шумни, весели дни и вечери с другите гости на хостела.

Хората, които ще срещнеш по време на престоя си в някой хостел могат да станат най-добрите ти приятели. Наистина, огромна част от хората, с които съм се запознала по такива места все още ми пишат и ми се обаждат, когато дойдат в Европа или на Балканите. Всички там са, както се казва “на един акъл”, ще чуеш много интересни истории за най-различни места и хостели по целия свят. Понякога, обаче разговорите с гостите могат да бъдат много скучни (зависи от колко време пътуваш и колко подобни истории си чул през това време).  Хората, които ще срещнеш ще ти дадат нова гледна точка за пътешествията и нови идеи за следващите ти пътувания, а защо дори да не продълбиш пътешествието си заедно тях?

Особено през уикендите, хостелите предоставят на пътешествениците много забавни събития и различни видове партита, понякога безплатни напитки, ден на пицата и бирата, бисквитка партии или различни състезания и игри, които създават социална атмосфера между гостите на хостела. Всеки един хостел е различен. Има добри и лоши хостели, стари и нови, чисти и по-мръсни. Със сигурност, обаче няма да скучаеш ако по време на следващото си пътуване избереш да отседнеш в хостел.

Хостели, които препоръчвам:

А ти, какво мислиш за хостелите? Сподели своите впечатления в коментарите.

 

Намери ме в