Графити фестивал в Чачак, СърбияПоследните три дни прекарах  в китното сръбско градче – Чачак. Защо точно там ли? Мои приятели организираха събитие по случай новооткрития скейт парк, който сами бяха проектирали и построили и за чието финансиране се бореха със зъби и нокти през последните месеци. Баха минали през многобройни перипетии, нерви, телефонни обаждания, разговори, документи и караници, докато на края не осъществиха мечтата си, а именно да построят скейт парк за децата на родния си град, където малките да могат да спортуват на воля. И го направиха! Поредното доказателство за това, че ако искаш нещо много силно, то рано или късно става реалност, поне в Сърбия.Графити фестивал в Чачак, СърбияСъбитието по откриването беше както подобава – “Три дни яли, пили и се веселили”. Скейт състезание, музика, усмихнати млади хора и, разбира се – графити. Три дни момчета и момичета от цяла Европа рисуваха стените на градския университет. Градът стана малко по-цветен с помощна и на българските артисти 140 Ideas, Rags​ и SUNSHINERS​.

Графити фестивал в Чачак, СърбияГрафити фестивал в Чачак, СърбияГрафити фестивал в Чачак, СърбияГрафити фестивал в Чачак, Сърбия

Тъжен е факта,че графити фестивали през последните няколко години у нас няма. Младите българи напускат родината не само, за да търсят работа, но и поле за изява и хора, които да оценят уменията им. Малкият сръбски град се оказа точно такова място. Всички се радваха на цветните идеи на участниците и през цялото време не се намери един човек да ги упрекне.

Много неща можем да научим от братята сърби – как да бъдем упорити и да работим в екип; как трябва да се борим за това, което искаме, дори когато всички ни казват, че е невъзможно и как да обичаме изкуството, пък било то и улично.

Графити фестивал в Чачак, СърбияГрафити фестивал в Чачак, СърбияГрафити фестивал в Чачак, Сърбия

Намери ме в