Floriade е световно градинарско изложение, което на всеки 10 години се провежда във Венло, Холандия. Тази година e шестото му издание. Открито е на 5 април и ще продължи до 7 октомври 2012 година. Очаква се уникалното събитие да бъде посетено от повече от 4 милиона посетители. Българските туроператори и тур-агенти веднага усетиха интереса към Floriade 2012 и започнаха да  предлагат многобройни оферти за почивка, комбинирана с посещението на изложението. Общата цена на пътуването, предлагана от тях излиза около 400 €, което не е никак малка сума. В този ред на мисли мога да ви кажа само едно –  Floriade е чудесния повод за едно незабравимо самостоятелно пътуване.

floriade 2012

 Floriade се провежда веднъж на всеки десет години в Холандия. През периода от април до средата на октомври 2012 г.,ще се проведе шестото му издание. Местоположението му е прекрасно, в сърцето на Европа, на границата на Холандия и Германия  в центъра на „Зеленото пристанище” Венло. Името „Зелено пристанище” се използва за икономически мрежи от фирми, организации и институти, участващи в градинарството. Венло е една от петте „Зелени пристанища” в Холандия. Заедно те образуват движещата сила на целия Холандски градински комплекс и включва целия градински комплекс между Неймеген и Ситард.

Floriade 2012

Участващите страни, фирмите и градинарски дружества и обществени и международни организации ще имат възможност да се насладят и потопят в света на цветята, растения, дървета и плодове и зеленчуци.

Но Floriade 2012 предлага много повече. Всеки ден характеристиките на културна програма на музика, танци, литература, театър и визуално изкуство от цял свят. С безброй вълнуващи, новаторски и интересни и образователни дейности, Floriade 2012 е грандиозно пътешествие, дори и за деца. Различни ресторанти и приятелски настроени, гостоприемни кафенета, заобиколени от цветя и дървета ще предлагат на посетителите вкусна местна и интернационална кухня.

Floriade 2012

Как да стигнем до FLoriade

Както вече споменах, изложението Floriade е страхотен повод за самостоятелно пътуване, особено ако цветята и растенията са ви страст. На картата по-долу са показани летищата, които се намират най-близо до местността Венло. От България най-удобни са полетите на известната на всички нискотарифна авиокомпания Wizzair. Билетите, които те предлагат са до Айнховен и са на доста приемливи цени.

Има още няколко летища разположени близо до мястото на събитието, само че там няма директни полети от България, поне не нискотарифни.

Летищата около Floriade:

Летище Weeze; 30мин
Летище Дюселдорф; 40 мин.
Летище Айндховен, 40 мин.
Летище Дюселдорф; 40 мин.
Летище Маастрихт; 45 мин.
Летище Ротердам; 1 час 45 мин.
Летище Амстердам; 1 час 50 мин.

Floriade 2012

Има няколко варианта за придвижване до събитието, между които може да избирате, след като вече сте кацнали на някое от летищата:

Автобуси “Floriade експрес”

По време на Floriade ежедневно ще има превоз между Венло и летищата Айндховен, Брюксел, Weeze и градовете Амстердам, Утрехт, Ден Бош, Айндховен, Венрай. Тази услуга ще се изпълнява от BBA Tours, един от транспортните партньори на Floriade.
Удобните автобусчета отведат бързо, директно до входа на Floriade. Автобусната спирка е точно пред входа.
Билети за автобусите “Floriade Експрес” могат да бъдат резервирани със или без Floriade билет. Билети могат да бъдат запазени тук >>> www.floriadeexpressbus.com.

Floriade bus

Кола под наем

Ако решите да си наемете кола под наем е хубаво да имате навигационна система, въпреки че е малко трудно да се объркаш  сред всички знаци показващи посоката към Floriade 2012 г.
Паркинга за един ден струва € 10.00. Организаторите на фестивала са измислили опция, наречена “Целувай и бягай” при която можете да влезете в паркинга за да оставите някого, след което да си тръгнете. Това може да е доста полезно, защото паркинга е много голям.

На паркинга има място за паркиране на кемпери, но нощувките не са разрешени

Билети

Floriade 2012

http://www.floriade.com >>> Това е официалния сайт на събитието, в където ще намерите всичко което ви интересува относно билетите, начина на придвижване, програмата и други полезни неща.

Ще се видим там!
Намери ме в