PhiladelphiaЛятото на 2013 година няколко пъти имах честта да посетя Филаделфия (Philadelphia) или “Фили“, както най-често го наричат. Атмосферата и духът на този град набързо избута градове като Далас, Ню Орлианс и Лос Анджелис далеч назад в личната ми класация на най-добрите Американски градове. За тези от вас, които незнаят искам да спомена, че Филаделфия е петият по големина град в САЩ след Ню Йорк, Лос Анжелис, Чикаго и Хюстън, с население почти колко това на България. Градът е наистина очарователен и се надявам, поне за нялко кратки минутки да успея да ви пренеса там.   

Сигурна съм че, когато чуете думата “Филаделфия” голяма част от вас се сещат за прекрасното крема сирене, което можете да срещнете по хладилниците в местните магазини. Но не! Този фото разказ няма да бъде пълен със снимки на сирене, въпреки еки, че името на известната на всички ни марка, идва именно от столицата на Пенсилвания – Филаделфия.

Philadelphia

С пристигането си се отправих към единствената атракция във Филаделфия, за която изобщо бях чувала – “Паметника и стълбите на Роки”. Двете се намират непосредствено до Музеят на изкуствата на Филаделфия.

Стълбите на Роки Филаделфия, САЩКакто се досещате, около паметника е пълно с туристи снимащи се в глупави пози и местни хора, предлагащи да ги снимат за пари. 

Паметника на Роки Филаделфия, САЩПаметника на Роки Филаделфия, САЩПаметника на Роки Филаделфия, САЩГледката от стълбите е невероятна.

Филаделфия, САЩДругото нещо за което по-късно се досетих, че съществува като атракция беше един от съвременните символи на града, а именно надписът LOVE.

Филаделфия, Пенсилвания САЩКогато за 2ри път посетих Филаделфия посетих музея носещ името “Вълшебните градини на Филаделфия” (Philadelphia Magic Gardens).  Музеят или така наречените “градини” са най-голямата творба на артиста, който се занимава със скулптура и мозайки – Isaiah Zagar. Творбите му са мозайки направени от буквално всичко, което ви минава през ума – плочки, чинии и чаши, тоалетни, кукли, ръждясали капли от колело, копчета, ножове, капачки, метални и керамични елементи и куп други боклуци. На където и да се обърнеш – всичко е пълно само с детайли, детайли , детайли … 

Магическите градини на Филаделфия (Philadelphia magic garden)Магическите градини на Филаделфия (Philadelphia magic garden)

Музеят беше наистина зашеметяващ, но най-прекрасните експонати във Филаделфия бяха разпръстнати по улици на града. 

Изкуство по улиците на Филаделфия (Philadelphia street art)Изкуство по улиците на Филаделфия (Philadelphia street art)Изкуство по улиците на Филаделфия (Philadelphia street art)Изкуство по улиците на Филаделфия (Philadelphia street art)Градът беше обсипан с мозайки, графити и всякакъв друг вид улично изкуство.

Изкуство по улиците на Филаделфия (Philadelphia street art)Изкуство по улиците на Филаделфия (Philadelphia street art)Изкуство по улиците на Филаделфия (Philadelphia street art)Изкуство по улиците на Филаделфия (Philadelphia street art)Изкуство по улиците на Филаделфия (Philadelphia street art)Изкуство по улиците на Филаделфия (Philadelphia street art)Влюбих се в татуировката на едно момче, което работеше в публичнен паркинг в един от кварталите 🙂

Филаделфия, Пенсилвания САЩБавно се придвижвах от крайните квартали към центъра, като не спирах да попивам всички гледки наоколо. 

Филаделфия, Пенсилвания САЩФиладелфия, Пенсилвания САЩФиладелфия, Пенсилвания САЩФиладелфия, Пенсилвания САЩЦентърът на Филаделфия не беше особено цветен, по скоро сив. Или пък просто ми се струваше така, защото времето беше такова едно облачно? За сметка на това, обаче беше достатъчно интересно и се чувствах уютно.

Филаделфия, Пенсилвания САЩФиладелфия, Пенсилвания САЩФиладелфия, Пенсилвания САЩФиладелфия, Пенсилвания САЩФиладелфия, Пенсилвания САЩФиладелфия, Пенсилвания САЩЗа щастие по-късно през деня облаците започнаха да се разкъсват и се появи така дългоочакваното от мен слънце, което направи снимките и разходката ми още по хубави.

Филаделфия, Пенсилвания САЩФиладелфия, Пенсилвания САЩФиладелфия, Пенсилвания САЩ В края на деня намерих това което наистина търсих – Прекрасните гледки, които се откриваха пред мен, озарените от залязващото слънце небостъргачи и чувството за свобода, и неподправено щастие, което е с мен винаги, когато пътувам.

Филаделфия, Пенсилвания САЩФиладелфия, Пенсилвания САЩФиладелфия, Пенсилвания САЩФиладелфия, Пенсилвания САЩ

Дано съм успяла да ви направя съпричастни към настроенията, витаещи по улиците на Филаделфия, САЩ.

Намери ме в