Най-гусните ястия по светаНесъмнено, едно от най-интересните неща във всяка страна по света е националната кухня. За да се докоснем до местната култура винаги се опитваме да опитаме колко можем повече и по-чудновати неща, които за българите са чужди, а в много от случаите и непоносимо гнусни.

Факт е обаче, че хората пътуват, за да опитват различни деликатеси и дават безбожно количество пари за възможно най-странните от тях. В Париж – пържени жаби, във Виетнам – оризово вино с потопена в него змия, във Филипините – патешки зародиши и всевъзможни видове скорпиони, паяци и насекоми, изгнили сирена и ферментирала риба.

Само като си помисля и ми прилошава. В този пост съм събрала някои от най-странните деликатеси в света.

Да ви е сладко!

 

Shiokara (Шиокара)
Както знаете японците са големи фенове на експериментите с морски дарове. Те дори мариноват калмари в собствените им вътрешности, които престояват в пакет повече от месец.  Мммм!

Кацу – Марцу
Преведено буквално – гнило сиренето. В действителност хората твърдят, че не е съвсем лошо, като изключим, че ларвите на някаква муха живеят в него. Тези, които желаят да го опитат трябвало да носят очила, защото ларвите скачат на 15-20 сантиметра и могат да ти влязат окото.

Най-гусните ястия по света

Пържени тарантули
В Югоизточна Азия изглежда се пържи и яде всичко, което пълзи, лети и плува. Включително и отровните паяци.

Най-гусните ястия по света

Очи на риба тон
Рибените очи се предлагат предимно в Япония. Обикновено, се сервират на пара или леко сотирани. Вкусът им белго напомня на октопод.

Най-гусните ястия по света

Печено морско свинче
В Перу, от времето на инките се отглеждат морски свинчета за консумация. Така, че ако отидете в някое перуанско село и видите морско свинче да се скита из двора, да знаете, че не е домашен любимец. Напротив! След като стигнат до определено тегло ги пращат за клане.

Най-гусните ястия по света

Beondegi (Беондеги)
Това са задушени или варени какавиди на копринени буби. Южнокорейският аналог на слънчогледовите семки. Въпреки че тези, които са имали възможност да го опитат определят вкуса му като “каучук, или дърво”

Най-гусните ястия по света

Бисквитка с оси
И отново за японската кухня. Тази закуска е направена от черни оси, сварени в кипяща вода, изсушени и смесени с оризово тесто. Ядат се при недостиг на протеин или просто ако си пропуснал закуската вкъщи на път за работа.Най-гусните ястия по света

Супа от птиче гнездо
Тази чудновата супа се приготвя от гнездото на някаква птичка, която използва за строителен материал не съчки, а собствената си слюнка.

Най-гусните ястия по света

Shirako (Ширако)
Това е модерното название на репродуктивните органи на риба треска, които все още са пълни със сперматозоиди. Очевидно мека и кремообразна структура. Може да се сервира пържена или варена.

Най-гнусните ястия по света

Задушена агнешка глава
Популярно ястие дори и в Европа и България. Сигурно повечето от вас са опитвали и дори го обичат.

Най-гусните ястия по света

Стогодишни яйца
Е, не са на стогодишни, само така ги наричат. Представляват пилешки или патешки яйца, които са били държани в продължение на няколко месеца в смес от кал, пепел и сол. Най-често се ядат без готвене, като добавка към салата или варен ориз.Балут
Варени патешки яйца, в които вече се е образувал зародиш с оперение, клюн и хрущяли

Най-гусните ястия по света

Еднодневни пържени пиленца
Във Филипините се предлагат пържени току що излюпени пиленца. И Юрий даже ги опита. Видеото може да видите тук – https://www.facebook.com/blogsunshinebg/videos/1786179371648937/

Най-гусните ястия по света

 

Намери ме в