Вторият ден от нашата почивка в Турция решихме да си направим екскурзия в Азиатската част на Истанбул.

2c4a5001051bb3da0dcdc8a5676c8f37

Лодките до азиатската част на Истанбул тръгваха от пристанището до моста Галата. Имаше две опции, да идем до квартала Кадикой или Ускудар. За нас реално нямаше значение, защото така или иначе всичко беше непознато за нас. Цената на жетоните за тези лодки бяха по 2 турски лири и се купуваха от съответните машини за жетони. Разходката с корабчето продължи около 20-30 минутки. Съветвам всеки, който реши да се вози на лодките, независимо по какъв повод, да си вземе горна дреха, защото колкото и топло да е времето в Истанбул, на лодките доста духа.

на почивка в Истанбулна почивка в Истанбул

Гледките, които се разкриват от лодките са наистина страхотни.

на почивка в Истанбулна почивка в Истанбул

Азиатската част на Истанбул изглеждаше доста по-европеизирана от Европейската.

Истанбул,ТурцияИстанбул,Турция

Дълго се разхождахме по уличките. Не можахме да открием нещо, което да се продава по скъпо, от колкото в Европейската част на Истанбул. Разбира се, цените на всяка сергия бяха различни и индивидуални за всеки, но все пак бяха по-ниски от туристическата част на града.

Истанбул,Турция

Учудих се, колко много джанки се продават по улиците на Истанбул.

Истанбул,Турция

Изглеждаше, че турците затварят в буркани, каквото намерят наоколо – шишарки, яйца :))

Истанбул. Турция

Когато стъпихме в Азия осъзнахме , че можем да имаме проблеми с голите си крака, въпреки, че бяхме започнали да свикваме с това всички да ни гледат странно.  Тръгнахме да си търсим поли и шалове за да се скрием малко от хорските погледи. Имаше много магазинчета за забрадки, шлифери и всевъзможни подобни аксесоари. В крайна сметка решихме да не си купуване нищо, защото има и други като нас.

Истанбул,ТурцияИстанбул,Турция

В тази част на Истанбул беше доста скучно, за това решихме да отидем до другия квартал – Ускудар, който се намираше не далеч. Хванахме си маршрутка от пристанището, на Кадикой. Цената на билета й беше по-евтина от тази на трамваите и автобусите, около 1.75 турски лири. Разбери още за транспорта в Истанбул >>>

По време на нашата екскурзия до Истанбул бяхме решили да опитаме всичко, за което ни се отдаде възможност, за това не отказахме и на човека, който предлагаше миди с ориз на единият от площадите.

Истанбул. ТурцияИстанбул. Турция

Но въпреки това имахме нужда от по сериозна храна. На снимката долу можете да видите типичната порция турски дюнер. Около 8 лири.

Истанбул. Турция

Това са класическите турски чайни, които изглеждат повече като нашите старчески домове – средна възраст на хората там беше около 68 години и всички играеха различни игри на табла и шах.

Истанбул. ТурцияИстанбул. Турция

Тези дечица бяха страшно сладки, общителни и искаха много да ги снимам. Изглеждаше че много искат да разберем какво се опитват да ни кажат, но така и не успяхме.

 

Истанбул. Турция

Въпреки че не успяхме да ги разберем, станахме приятели

Истанбул. Турция

Човекът на снимките по-долу ми остана фаворита на цялото пътуване до Истанбул. Предлагаше да си купим часовник, на който първоначалната цена беше 89 турски лири. Изсмяхме се на желанието му да ни ограби и продължихме  по пътя си, но той не се отказваше. Вървеше след нас и сваляше цената на часовника с всяка измината крачка. Понякога го изгубвахме от  поглед, но той пак се появяваше от някъде с нова цена. Накрая предложи 4 € . 🙂 Много се смяхме с него.

Истанбул. ТурцияИстанбул. Турция

Фенка на “Фенербахче”

Истанбул. Турция

Различни видове банкомати на едното пристанище.

Истанбул. Турция

В европейската част на Истанбул има много пристанища, където има хора, които да ви оферират да се качите на корабче, за да направите туристическа обиколка на Босфора. Цената предлагана от тях беше 20 турски лири. Има и доста по евтин вариант на тази екскурзия по Босфора. Ето го и него – от азиатската част на Истанбул, и по-точно от  пристанището на квартала Ускудар тръгват корабчета, които правят същата обиколка като тези, които тръгват от европейската част на града. Те не са предназначени толкова за европейските туристи, колкото за туристите от другите части на Турция. Цената, която платихме беше 10 турски лири. Повечето хора, които бяха на корабчето (ако не и всички), бяха турци, за това и беседата беше на местния език. Впрочем, дублираше се и на английски, но не се чуваше особено. Ние се наслаждавахме на гледката и това, че не разбирахме, къде точно се намирахме не беше проблем. Това е начина за по-евтината от обикновено екскурзия по Босфора, която можете да предприемете ако така или иначе сте решили да отскочите до азиатската част на Истанбул.

Разходка по БосфораРазходка по БосфораРазходка по БосфораРазходка по БосфораРазходка по БосфораРазходка по БосфораРазходка по БосфораРазходка по БосфораРазходка по БосфораРазходка по Босфора

Намери ме в