fairtaste-fair-trade-organic-earl-grey-teaОтново е вторник и време за чай. Този път историята ми ще ви пренесе почти триста години назад във времето в Англия, където ще ви срещне със сър Грей – виновникът за появата на един от най-популярните видове чай в света.

Ето една красива история, свързана с появата на бял свят на чая Earl Grey. Прието е, че класическата рецепта за този чай е била дадена на министъра на външните работи на Великобритания, сър Чарлз Грей, от китаец в резултат на някаква хитра политическа интрига. Или пък за някакви особени заслуги, което е малко вероятно, защото в резултат на дейността на Грей чаената търговия с Китай е бива прекратена.

Charles_Grey,

Сър Чарлз Грей. Снимка: http://goo.gl/hudSYa

Ето какъв проблем има обаче тук: ние пием китайски чайове достатъчно отдавна, но в нито един от тях не сме срещали дори и намек за ароматизиране с бергамотово масло (а именно то, придава на ърл грея неговия специфичен вкус и аромат). Имаме множество основания да предполагаме, че в основата на чая Ърл Грей лежи съвсем не китайски чай, а индийски или цейлонски. И този сорт е свързан с Китай само с това, че Чарлз Грей, както вече отбелязахме, всячески е способствал за скъсването на “чаените” отношения на Англия и Китай, така че това скъсване възможно е стимулирало неговата поява.

Ърл Герй чай

Снимка: http://goo.gl/OBcmRh

Между впрочем, “Ърл” (Earl) е дворянска титла (близък, но не точен еквивалент на “граф”), а Грей, това е фамилия (макар и да значи сив). Така че “Ърл Грей” това е “Граф Грей”, а не “Сивия (или побелелия) Граф”, както твърдят някои хора.

От друга страна, фирмата “Twinings”, която претендира, че първа е представила пред широката английска публика необикновения чай с бергамот, разказва малко по-различна легенда. Според тази версия, граф Грей, по време на едно служебно пътуване в Китай, спасил живота на един китайски пастор, който му предал, в знак на благодарност, една кутийка с ароматен чай и рецептата за изготвянето му. Като се върнал в Англия графа предал тази рецепта на фирмата “Twinings”, която няколко години изготвяла и доставяла тази смес само за него, а после, чрез неговия дом, където на приемите се поднасял този чай, той станал популярен сред местните градски големци. “По късно граф Грей любезно разрешил на Twinings да назове рецептата за тази изискана смеска на неговото име, и така под названието “Ърл Грей” тя станала достъпна на много ценители на чая”, твърдят от “Twinings”. Колко романтично, а?

Ърл Грей

Снимка: http://goo.gl/FFtVTh

Но най-правдоподобното обяснение за произхода на този чай открих в книгата “Енциклопедия чая” на Ю. Иванов. Той пише, че някой-си Джордж Стаунтон установил, че китайците ароматизират чая с горчив портокал и веднъж просто заменил портокала с бергамот — ето колко просто е всичко! А всичките останали легенди вероятно са само измислици на специалистите по маркетинг. Самият бергамот, между другото, е цитрусово растение, от корите на чиито плодове се извлича това масло. Има още и един сорт круши с такова название, но те нямат нищо общо с чая, просто формата на плодовете им е подобна.

Бергамот

Бергамот. Снимка – http://goo.gl/4cflvL

Намери ме в