IMG_4328

Ще запомня Дубай с грандоманията, кича и примерите за нечовешки суми пари, наляти в налудничави идеи на пораснали деца. Една пустиня превърната в оазис със силата на парите и технологиите.

Но стига лирика – прекарах два дни в Дубай и в тази статия, наред с моите лични впечатления ще споделя полезна информация относно транспорта в Дубай, забележителностите, хотелите, храната и всичко което трябва да знаем преди да посетим Дубай.  Запазете тази страница ако ще посещавате Дубай. Започваме:

Валута и цени    Хората       По улиците на града
Транспорт     Забележителности     Настаняване   Храната

Парите в Дубай

Официалната валута е Дирхам (AED), 4,5 AED  са приблизително едно евро. На летището в Дубай обменете толкова пари, колкото са ви необходими за да стигнете до града – курса на летището е изключително нисък и има комисионни. След като се качите в метрото ще видите че по-големите молове са отбелязани на метро картата и са свързани със спирките с климатизирани коридори. Та на влизането във всеки мол има обменни бюра с приличен курс и без комисионна.

Цените в Дубай на места са доста солени. Внимавайте къде и какво купувате, лесно може да платите 8 лева за малка бутилка вода и пакетче дъвки.

Хората

Аз вярвам че за да разбереш една държава трябва да се смесиш с хората които живеят там. Трябва да надникнеш в тяхното ежедневие. Мисля че това става най-лесно в обществения транспорт, в местата за обществено хранене и по улиците на града.

Хората, които срещнахме по улиците на Дубай ни се сториха доброжелателни, усмихнати и услужливи, като почти всички говореха английски, поради огромното културно разнообразие на града. В Дубай живеят хора, събрани от всички краища на света, като ние сме контактували с хора от Индия, Пакистан, Филипините, Непал и Русия.

Дубай е изключителни безопасен град, заради туризма властите се грижат за сигурността на туристите, така че колкото и подозрителни да ви се струват хората по улиците бъдете сигурни че сте в безопасност.

Екскурзия в ДубайВсъщност 90 % от местните жители не са родени в Емирствата, а тези които са родени там могат рядко да бъдат срещнати по улиците на града. Имам чувството че те не работят, не се движат с градския транспорт и в повечето случаи посещават места, където крак на простосмъртния турист не стъпва. Въпреки огромният наплив на емигранти в Дубай, никои от тези, с които се запознахме нямат нито цел нито възможност да останат в Дубай. Основната им идея е да спечелят пари и да се върнат да живеят по родните си места.Екскурзия в Дубай

Преди да посетя ОАЕ главата ми беше пълна с какви ли не митове за арабите, шейховете и целия им антураж. Знам че са привилегировани по рождение, имат много пари и малко главоболия. Очаквах да срещна потиснати гастарбатери които се трудят за богати араби.

На практика след няколко проведени разговора с местните бачкатори установих два любопитни факта.

  1. Местните са изключително скромни и добри хора
  2. Да работиш за тях е голяма радост и удоволствие

Да са живи и здрави значи.

По улиците на Дубай

Ако питате мен, архитектурата на Дубай е отчайващо еднообразна, като голяма част от небостъргачите са образец на безвкусие и кич. Градът не е пригоден за пешеходци и една разходка може да се окаже истинско предизвикателство – бягане с препятствия.Мол в Дубай

В центъра на Дубай се строи навсякъде и денонощно. На където и да се обърнеш на хоризонта се виждат десетки кранове и машини.

Екскурзия в Дубай

Екскурзия в Дубай

Обществения транспорт в Дубай

Транспортът в Дубай е много добре развит и организиран. Бих казал че повечето им метроспирки изглеждат по-добре от новия терминал на Софийското летище. До почти всяка точка на града може да се стигне с метро, има няколко автогари, климатизирани автобусни спирки, а такситата са регулярни, с точни ценоразписи и таксиметрови апарати. Независимо от всички удобства обаче Дубай е ад за пешеходците. Ние имаме отделна статия за транспорта в Дубай – Повече за транспорта в Дубай

Забележителности в Дубай

Идеята зад блясъка на Дубай е изчерпването на запасите на петрол да се компенсира с туризъм. Всичко се прави с цел привличане на повече и повече туристи от цял свят. Както знаете от началото на 2013-та година гражданите на 13 държави, в това число и България могат да  пътуват без визи до Дубай.

Ако питате мен обаче развлеченията в стил “изход през сувенирния магазин” не впечатляват особено. Бяхме в Дубай само два дни и видяхме много малко от нещата, които предлагаше пустинния град. Много ще се радвам с вашата помощ да обогатим тази статия – кои забележителности в Дубай ще препоръчате? В коментарите.

Бурж Халифа

Разположен в бизнес центъра на Дубай, известният небостъргач и езерото впечатляват със своите размери и са забележителност сами по себе си. Отделно се предлага да се качите на последния етаж на сградата, за да погледнете Дубай от високо.  Има определен график за качване и посещението си трябва да го запазите предварително, като цената е близо 40$. Без предварителна резервация рискувате да не се качите на площадката. Като нас.

Бурж Халифа, Дубай

Интересен е фактът, че изкуственото езеро се пълни посредством 20-те тона конденз от климатиците на сградата.

Езерото Бурж Халифа

Танцуващите фонтани в Дубай

Едно от най-интересните неща, които видяхме по време на екскурзията си в Дубай през януари 2015-та бяха пеещите и танцуващи фонтани, разположени в центъра на града до сградата Бурж Халифа и едноименното езеро. Имаме отделна статия и за тях: Подробна информация за танцуващите фонтани.

Пеещите фонтани е Дубай

Фонтаните най-добре се виждат от заобикалящите го хотели, ресторанти и площадката пред мола. Шоуто се прави за 5 минути на всеки час.
Измислено е изключително хитро, защото на всеки час тълпи хора изгледали шоуто влизат в мола и се губят там до края на вечерта, т.е. фонтана пълни мола.

Вълшебните градини на Дубай (Dubai magical gardens)

Понеже Дубай е разположен насред пустинята се отделят огромни средства за поддържане на каквото и да било озеленяване по улиците на града. Всъщност, за поддържането на 1 кв.м. зелени площи са необходими близо 1200 евро на година. За това колкото странен, толкова и впечатляващ е факта, че именно в Дубай се намира най-голямата цветна градина в света – Miracle Garden Dubai.

Градините в ДубайГрадините в ДубайIMG_9415

Каквото и да си говорим обаче основната атракция за туристите са моловете и пазаруването. В моловете в Дубай могат да бъдат намерени последните колекции на всички най-известни марки дрехи, обувки, бижута и аксесоари.

Мол в ДубайМол в Дубай

В моловете има всичко необходимо, за да не ти се налага да излизаш от там със седмици. Вътре в моловете има 5 звездни хотели, по 20 ресторанта и диви атракции. В един от моловете “Mall of the Emirates” дори има ски писта.Мол в Дубай Мол в ДубайМол в Дубай

Настаняване

Прекарахме в Дубай два дни преди пътуването си до Шри Ланка. Първата вечер трябваше да нощуваме при едно момче по Couchsurfing, но ни “вързаха тенекия” и трябваше панически да търсим хотел в полунощ, за да не прекараме нощта по пейките.

Намерихме изключително колоритен място за 50 евро на вечер със стаи, които не бяха чистени и аз не знам от кога. Под едно от леглата намерихме намерихме 50 AED, кутия цигари и пакетче бисквити, мръсни прашки и куп други интересни неща. Стаята беше без отваряеми прозорци, но за сметка на това имаше една заключена врата, през която си мислехме, че през нощта ще влезе някой Абдул. 🙂
Хотел в Дубай

На следващия ден бяхме резервирали стая в Радисън Блу. Най-старият хотел в Дубай, който беше нещо съвсем различно от преживяването през предишната нощ. Там прекарахме една наистина страхотна вечер, а закуската на следващата сутрин беше най-добрата, която бях опитвал.

Хотел в Дубай

Храната

И храната в Дубай е разнообразна и различна, както и хората, които живеят там. Забелязах че ливанската кухня е доста популярна, и ви препоръчвам да я опитате. Има арабски, индийски, ливански  и ирански ресторанти, където се предлага кебап, хумус и ориз в различни комбинации. Месото, разбира се е телешко, агнешко и пилешко, като винаги има и вегетариански избор.

Порциите в ресторантите струват малко повече, но нека това да не ви плаши. В повечето случаи те включват месо, гарнитура, хляб, салата и ориз т.е. след такава порция гладни няма да останете.

Най-много ни допадна един ливански ресторант, разположен в старата част на Дубай – Дейра, точно зад хотела Raddison Blu. Порциите, цените, месото и вегетарианските неща, всички бяха прекрасни.

Ресторант в Дубай

Ресторант в Дубай

Разхождайки се по улиците на Дубай постоянно се натъкваш на фреш-барове, които предлагат фрешове от каквото се сетиш.

Ресторант в Дубай

Ако имате някакви въпроси за следващото ви пътуване до Дубай с Адриана ще се радваме да отговорим на тях. А ако още се чудите дали да прекарате следващата си отпуска в Дубай или не, гледайте това видео и ще ви се прииска да тръгнете още утре.

Намери ме в