Джамията в Абу ДабиНе знам дали до сега съм споделяла факта, че от всевъзможните видове храмове, които съм посещавала до този момент – християнски (католически и православни), будистки, хиндуистки и други, най-впечатляващи за мен са мюсюлманските. Флоралните мотиви, материалите, които се използват при изработката, детайлите и дизайна на джамиите наистина успяват да ме грабнат. Този път статия ми ще ви отнесе в Обединените арабски емирства и тяхната най-голяма джамия. Всъщност, най-красивият и гостоприемен храм, чийто праг съм прекрачвала…, поне за сега.

Джамия Шейх Зайед в Абу Даби е най-голямата в Обединените арабски емирства и осмата по големина в света. Храмът носи името на първият президент на ОАЕ шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян, посветил живота си в изграждането ѝ и погребан в нея.

Голяма джамията, както още я наричат, може да събере до 40 000 молещи се и е наистина внушителна, най-красивата постройка, която видях в не само в Абу Даби, а и Дубай.

Джамията в Абу ДабиДжамията в Абу ДабиБлизо 3000 работници от 38 строителни компании са работили в продължение на 11 години, за да сбъднат мечтата на Шейх Зайед, а именно да построят най-скъпата джамията на земята.  За строителството на джамията в Абу Даби са избрани естествени материали, като бял мрамор, злато, скъпоценни камъни, кристали и керамика. Белият мрамор е внесен от 28 различни страни, полилеите от Европа, а килимите от Иран.

Джамията в Абу ДабиДжамията в Абу Даби е дом на най-голямата в света мраморна мозайка и най-големия килим, който се намира в главна зала за молитви.

Въпреки разходите за строителство, джамията в Абу Даби предлага безплатен вход за посетители. За да може да се насладите на красотата ѝ обаче трябва да носите широко облекло, включително дълга пола или панталон и ризи с дълъг ръкав. Жените трябва да носят забрадка в джамията, така че може да си носите своя или да вземете на заем от гардероба на входа, както направихме ние.Джамията в Абу ДабиДжамията в Абу Даби Добра идея е да си носите слънчеви очила, защото през деня белият мрамор става много ярък и може да освети очите ви. Друго нещо, което трябва да знаете преди да отидете там е, че в петък джамията в Абу Даби работи за посетители след 16,30 часа.Джамията в Абу ДабиДжамията в Абу Даби

Полезни линкове:

Намери ме в