Бънджи скокове Пешо става бънджи иструктор през 2002-ра година, от когато е хвърлил повече от 8000 екстремни ентусиасти, и най-важното… върнал ги е живи и здрави на местата им. Без нито един инцидент!

В следващите редове Петър ще разбули митовете и легендите, около бънджи скоковете и ще сподели някои от най-безумните въпроси, които клиентите са му задавали. Честно да си призная, колкото и глупаво да звучат въпроси като “Могат ли да ми се скъсат краката?” или  “Ще ми изскочат ли очите?” съм сигурна, че всеки се е чудил какви са вероятностите да върне жив и здрав, там от където се е метнал. Аз поне съм! 🙂

Кога си започнал да работиш като бънджи инструктор? Какво си правил преди това?

На 16 години започнах да скачам с парашут, а в казармата бях парашутист. След края на парашутния спорт в България, започнах да скачам редовно с бънджи. Участвах в много състезания, където станах трети и ме взеха във варненския клуб по бънджи – Адреналин, където в последствие започнах да работя. След време основах собствен Бънджи клуб, където работя и в момента.

Хвърлил си повече от 8000 души, доста внушителна цифра. Измежду тях има ли някой запомнящ се? 

Повечето бънджи ентусиасти са млади и активни, съвсем нормални хора. Идват и си отиват, нищо интересно. Имам няколко клиенти, които никога няма да забравя, обаче. Най-старият ми клиент е една жена на 73 години. Тя беше от тези хора, които могат да накарат кръвта ти да заиграе, само докато слушаш житейските ѝ истории, толкова беше надъхана и жизнена. Най-младият ми клиент беше бебе на 3 години, който скочи в прегръдките на баща си. На моста в село Писанец един чичо, близо 140 кила, дойде да ме пита дали може и той да опита, метнах го, никакви проблеми. Имал съм булка, абитуриенти, хора с костюми, известни личности, голи пичове, само по чорап на оная работа, а няколко пъти съм помагал и на инвалиди.

Най-вълнуващото пътешествие - Башар Рахал

Имало ли е трагични случаи в твоята практика?

В моята практика не е имало трагични случаи. При неспазване на инструктаж понякога може да се получат охлузвания или насинявания причинени от ластика, но всички до един са се връщали живи и здрави.

Кое е любимото ти място за бънджи?

Всички места, от които правим бънджи скокове в България са страшно различни и ми е трудно да определя фаворита си. Напоследък прекарвам доста време, провеждайки бънджи скокове на пещерата Проходна, която се смята за едно от най-красивите и интересни места за бънджи скокове в целия свят. Мястото е уникално и мога да прекарам там дни наред.

Бънджи скокове

Какви са най-безумните въпроси, които хората задават преди да скочат с бънджи?

  • Ох, много са. Не знам от къде да започна. Може би най-често задавания въпрос е “Може ли да се скъса ластика?”

Важно е да се знае, че дори в скъсано състояние ластикът може да издържи няколко скока, след самото скъсване. Дори и да се скъса напълно, което за 13 години не ми се е случвало, в ластика има вградена осигурителна лента, която ще ти спаси живота на скачащия

  • Може ли да ми се пръсне сърцето?

Може. Ако си болен от сърдечна болест – със сигурност ще им последствия. Много е важно да сме наясно със здравословното си състояние. Повече информация за безопасността при бънджи скоковете може да прочетеш в сайта ми – http://bungeeclub.bg/safety

  • Mога ли да се ударя в моста?

При силно старание и желание от твоя страна – може. Например, ако вземеш две туби вода с теб при скока и ги пуснеш, когато си в най-долната точка със сигурност ще ти се почули доста ефектно. Инструкторите са опитвали този номер многократно, но рядко са успявали, защото физическите закони не позволяват на тялото да се върне в същата точка, в която се е намирало в началото на падането.

  • Могат ли да ми изскочат очите?

Случвало се е да има случаи на зачервени очи, някой спукан капиляр от напрежение. За всеки случай може да подложите шепи при скока. Майтапя се, ако ви е страх дръжте очите затворени и няма да има проблем.

  • Случва ли се човек да напълни гащите?

С нетърпение чакаме да видим такъв случай с очите си, но все още не съм имал този късмет.

Още често задавани въпроси към бънджи инструктори те може да прочетеш тук – http://bungeeclub.bg/faq

 

Намери ме в