Будва стар градКато изключим множеството грозни сгради, масивни хотели и шумните тълпи руски туристи, Будва е едно много приятно място за почивка. Плажове, барове, купони и, разбира се стар град, който е под опеката на ЮНЕСКО и има огромно историческо значение за района. Но да си призная, не е нищо особено.

След като вече си стигнал до Черна гора с кола, минал си през ПодгорицаШкодренското езеро и Свети Стефан е време за най-хубавото – за плаж 🙂

Старият град на Будва е толкова мъничък, че може да го обиколиш, да обядваш и да си купиш това онова за не повече от два часа. На територията на стария град в Будва има няколко църкви, като най-известната от тях е “Светата Троица”

rect_tmb_big_fb88aa4328a118e6c3dd76c42e2d53b02e51734cОт стария град може да се излезе директно на плажа по стълбите, показани на последната снимка по-горе. Удоволствието обаче ще ти струва 2.5 €, така че по-добре излез от стария град и заобиколи стените от външната страна.


Плажовете в околностите на града са наистина като от списанията, само че малко по-пренаселени, от колко ги представят там. Дребни червени и зелени камъчета, вместо пясък, прозрачна вода без нито едно водорасло, скали за скачане и огромни планини, на които да се любуваш, докато лежиш отпуснат в морето.

Наистина, може би това е нещото, което ми хареса най-много на плажовете в Черна гора. Влизаш в морето, обръщаш се и … погледът ти спира в огромните зелени планини, водещи началото си, буквално зад плажа. Е да, трудно е да си намериш спокойно място на плажа, където да няма хора, но все пак си заслужава.

Плаж до БудваПлажът в БудваВ Будва има много хотели, повечето от които луксозни, съответно по-скъпи и честно да си призная не толкова добри (поне тези, в които съм била). Когато съм пътувала с туристически групи съм отсядала в скъпи хотели в Будва и единственото, което наистина много ми харесваше там беше богатата закуска, която предлагаха. Така де, ако си отишъл на почивка със съпругата си, например, но стаята ти мирише на мухъл, пълно е с комари кръвопийци и нямаш кошче в банята не е никак приятно, особено ако си платил близо 100 евро за да нощуваш там.

Лично на мен много повече ми харесват не толкова скъпите и уж лъскави места. Добър вариант е да отседнеш в някое от околните селца, като Bečići, например. Мястото се намира само на 3км източно от Будва, има страхотен плаж и редовни автобуси до Будва на всеки 15 минути. През лятото на 2014-та година бяхме отседнали в апартамент за 4-ма на цена от общо 200 евро за 4 ношувки. Квартирата ни разполагаше с 4 легла, тераса с изглед към морето и беше на 10 минути пеша от плажа. Лукс никакъв, но какво повече му трябва на един пътешественик от легло и тераса с хубава гледка, да изпие сутришното си кафе, преди да се отправи на поредното приключение. Апартамент в Будва

Пълният пътеводител за Черна гора може да разгледаш тук –   https://www.sunshine.bg/cherna-gora-patevoditel

Намери ме в