Страните в Югоизточна Европа се възползват от нарастващия интерес сред туристите, които напоследък избягват традиционните места за почивка в полза на малките градчета и села, предлагащи интересна алтернатива за почивка. Тенденцията, известна като екотуризъм, кара хората да пътуват до места, които са много назад в класацията на  световните топ дестинации. Въпреки това, много чужденци пътуват до тези места, като се надяват да видят от близо как живеят хората там и по някакъв начин  да се докоснат до магията на тези райони.
Еко туризъм

С оглед на икономическата криза, екотуризмът предлага устойчиво развитие на туризма. Този вид туризъм проправя пътя на растеж на местните общности, чрез подкрепа на местните икономики и създаване на работни места.

“Има много хора, които се вълнуват какво се случва с околната страна и искат да научат повече за тези райони” заяви пред SETimes Тасос Гургурас , собственик на планинско убежище на остров Крит.

Има безброй възможности в целия регион, тъй като много народи подкрепят тенденцията – Има много красиви места, които имат потенциал за развитие. Това са, например гръцкия Цикладски остров Кеа, малките населени места в цяла Сърбия, традиционните сватби в македонските села на Охрид-Преспа и Берово, уникалната смесица на албанското наследство и Сръбската православна общности в Косово, Призрен, Гякова, Пея и Декан.

“Сърбия е идентифицирала екотуризма като потенциален източник за икономически растеж, регионално развитие, повишаване на заетостта, евентуално подобряване на цялостния имидж на страната” заяви министърът на регионалното развитие Небойша Чирич. “Повече от 1000 домакинства са включени в екотуризма в 70 общини, и генерират печалба, колкото на 1000 малки фабрики”

През 2011 екотуризмът е допринесъл с над 100 млн. евро за икономиката на Сърбия през 2010 г. – около 16% от всички туристически приходи.

Еко туризъм

В Македония най-голям принос в екотуризма има сайта на град Крушево, който е отворен от юли до август всяка година. Този град е домакин на събитие, което представлява възстановка на Илинденското въстание, в която участва целия град. Туристите също са поканени да участват и да носят костюми от периода, в който се е състояло всичко. Ранко Петрович, който е ръководител на проекта в Крушево, твърди че събитието е върнало града обратно към живота.

“До преди няколко години, цените на недвижимите имоти бяха изключително ниски, около 5000 евро, но днес, благодарение на развитието на туризма, цените на жилищата са десет пъти по-високи”, казва Петрович

В Румъния има 3000 частни хотела, които са членове на Националната асоциация за екологичен и културен селски туризъм. Мария Стоян, президент на асоциацията, заяви, че повечето хора инвестират и се присъединяват към проекта, въпреки предизвикателствата, пред които са изправени.
“Има многобройни препятствия, точно като при всяка друга дейност. Такива са прекомерната бюрокрация за получаване на всички необходими документи, слабо развита инфраструктура – пътища за достъп, канализация, електропроводи, както и непосилните данъци”, каза тя.

Олаф Андерсън, учител от Швеция, посети Косово със своите ученици. Той сподели: “Аз съм изумен от културното наследство на Косово. Рядко се случва в толкова малка страна да се срещнат традиционни нрави и обичаи в комбинация с  мюсюлмански, славянски и албански елементи. Косово има потенциал да привлече добър брой инвеститори, които да подпомогнат съхранението на културно наследство и развитието на района, като туристическа дестинация. “, каза Андерсън.

Намери ме в