бакшиши по светаВ някои държави оставянето на бакшиш се счита за обида,  докато в други е недопустимо да оставиш точната сума. В България е добра практика да се закръгля сметката или да се оставят около 5 %, но нямаме определени правила за това как, кога и на кого да оставаме бакшиши.  Вижте кои националности остават най-големите и най-малки бакшиши и се нареждат в класациите на най-добрите(и най-лошите) туристи.

1. САЩ  15-25%

Да оставиш по-малко от 10% бакшиш в Америка си е направо неприлично. Средно американците остават повече от 18% от сметката в заведенията. Понякога сумата е включена в крайната смета, но това зависи изцяло от щата. Например, във Вирджиния хората оставят най-големи бакшиши, понякога повече от половината сметка. В САЩ е практика собствениците на ресторанти изобщо да не плащат или да плащат минимална фиксирана заплата на сервитьорите (2-3 долара на час). Персоналът  получава само това, което сам си заслужи.

2. Франция 10-15%

Стойността на бакшиша във Франция се начислява към крайната сметка. Допълнително възнаграждение е добре дошло.

3. ОАЕ 10-15%

Оставането на бакшиши в ОАЕ е прието, но няма фиксирана сума. В скъпите ресторанти към сметката се прибавя “такса обслужване”.

4. Израел 10%

10%  е средният размер на бакшиша, който се очаква от страна на клиента в ресторантите в Израел. Там обаче възнаграждение очакват не само сервитьорите, но и всички онези, които предоставят на услуги – пиколи, служителите в хотела, фризьорски салони и тн.

5. Колумбия 5-10%

В Колумбия се дават два вида бакшиши: някои от тях са по закон (8-10%), други (10.5%) се дават на сервитьорите като “доброволна” награда.

6. Швеция 5-10%

В северната част на страната, бакшишите които се оставят са около 5-10%. Като цяло е нормално сумата да се закръгля, също както в България.

7. Пакистан 0-10%

Пакистан нямат култура да възнаграждават сервитьорите, така че бакшишите се определят по преценка на клиента. Идеалното решение е да дадете парите лично на сервитьора, вместо да го оставяте на масата.

8. Китай 0-3%

В Китай, оставянето на бакшиши не е практика, въпреки че никой от сервитьорите не би отказал малко поощрение.

9. Исландия 0%

Бакшиши там не се приемат, обаче, ако туристите оставят малко пари в излишък, сервитьорите няма да го приемат като обида.

10. Япония 0%

Оставянето на бакшиши в Япония не е прието. Ако клиентът даде на сервитьора бакшиш, той може да го приема като обида, а собственикът на заведението – да се мисли, че неговия ресторант изглежда лошо.

Ето и едно шеговито видео за финал, след толкова много сметки 🙂

https://youtu.be/U6atmC-4w6w

Намери ме в