Тази година имах страхотната възможност да се включа в академията за млади журналисти в Измир, Турция организирана от FIJET (FIJET is a professional organization of travel journalists and travel writers). Програмата включваше лекционна част във връзка с развитието на Измир и областта като туристическа дестинация, както и културно опазнавателна програма, която премина през всички културно исторически паметници в района. 

По време на 7-дневната програма, млади журналисти, представители на България, Хърватска, Тунис, Турция, Франция, Мароко, Словакия, Босна и Херцеговина и Румъния имаха възможност да научат повече за развитието на Измир като туристическа дестинация и да се докоснат до видовете туризъм, с които районът е известен.

Програмата включваше посещение на най-известните туристически дестинации и академични лекции, водени от професори, които са специализирани в областта на туризма и журналистиката. Всяка една дискусия проведена в модерният университет “Yasar” бе посветена на туризма, археологията, историята, журналистика и самоусъвършенстване на младите журналисти.

По време на лекциите бяха обсъждани теми като: “Рекламиране на туристическа дестинация”, “Развитие на медицински туризъм в Турция”, “Геополитически и социален риск в развитието на международния туризъм ” и др.

Едни от най-забележителните туристически дестинации, които младите журналисти имаха възможност да посетят включваха акропола в Бергама и храмът на Траян, курортите на  Кушадасъ и Чешме, древния град Ефес и храма на богинята Артемида, едно от “седемте чудеса” на древния свят, което е почти четири пъти по-голямо от Партенона в Атина.

Всички туристически обиколки бяха водени от професионални екскурзоводи, готови винаги да отговорят на любопитните въпроси на студентите.

По време на 7 дневната програма бяха организирани и редица срещи с организации, асоциации и представители на ЮНЕСКО. Младите журналисти имаха възможност да наблюдават подготовка на вестник и да разговарят с турски журналисти в Асоциацията на журналистите в Измир. Да видят от близо техниката за изработка на пергамент. Да разговарят с представители на успешни хотели, ресторанти, винарни и болници. Да научат какво означава термина “бавен туризъм” и защо той е важен за развитието на всяка една дестинация по света.

Приятелската атмосфера, лекциите и информативната програма помогнаха на студентите да се потопят в туристическия бизнес на Измир и мотивира всеки един от участниците да продължава да се развиват в сферата на туризма и журналистиката.

Намери ме в