Ада Бояна, Черна ГораАко си фен на кайт сърфа, запомни името “Ада Бояна”(Черногорският Синеморец, както обичам да го наричам)! Толкова много сърфисти, бийч бар с хамаци, щастливи хора и палатки, много палатки. Бохемството, хвърчилата и хората ми се сториха толкова близки, че исках да прекарам там цялото лято.

Плажът Ада Бояна е разположен на остров, образуван около делтата на река Бояна, с дължина близо три километра, отворен за туристи от май до октомври. Важното е, че плажът на Ада Бояна е пясъчен, за ралика от другите по Адриатическото крайбрежие на Черна гора, като Котор.

Ада Бояна

Най-лесният маршрут от България до Ада Бояна, Черна гора минава през Македония (Скопие, Тетово), заобикаля Охридското езеро, пресича границата с Албания и следва пътя Елбасан (Elbasan) – Тирана(Tirana) – Шкодер(Shkoder), двадесетина мунити след който се намира границата с Черна гора. От там до Ада Бояна пътят с кола е около час. До самия плаж може да се стигне с кола, но трябва да платиш такса от 9 евро, за да паркираш по-близо до него. Не му мисли, заслужава си.

Не ти трябва паспорт, за да минеш през Албания! Всеки път минавам с лична карта. Важно е да обмениш местни пари (leki), ако решиш да спираш или зареждаш гориво в Албания, защото никъде не приемат евро, а и ще загубиш много време в търсене на обменно бюро, което да не изглежда съмнително.

Ада Бояна в Черна гора се слави като най-известното нудистко селище в Европа, а голотата и конната езда по плажа са се превърнали в негови символи. На острова можете да намерите много хотели за нудисти и натуристи, дори цялото село. Хората в Ада Бояна казват, че през активния сезон могат да бъдат срещнати до 1000 нудиста, разхождащи се из оствора. Това ми провуча малко като мит, защото за цял ден видях само един нудист в далечината, а бях на остова в края на Юли.

Ада Бояна е известен още с  факта, че е единственото място в Европа, където можеш да яздиш кон, както майка ти те е родила. Ада Бояна, Черна ГораХората казват още, че минералният състав на пясъка на този плаж в Черна гора съдържа повече от 30 активни минерални съединения, които са полезни за опорно-двигателния апарат, кожата и имали превантивни и лечебни свойства срещу заболявания на вътрешните органи и дори безплодие.

Всъщност, островът Бояна е уникален естествен парк, резерват, където виреят много средиземноморрски и екзотични растения, които могат да бъдат срещнати единствено там.

Намери ме в