Tour guide in BulgariaВ столицата градският транспорт е силно развит. Метрото, разбира се, е предпочитаният начин за придвижване в града, но и мрежата от обществени автобуси, тролеи и трамваи е силно развита и покирва на пракитка целия град и дори много от съседните села. В повечето големи градове също има приличен градски транспорт, а и такситата са на поносима цена. Стане ли въпрос за пътуване из страната, обаче, най-удобно е с кола.

Ако нямате собствен автомобил, съществува голям избор от компании за коли под наем. Освен големите международни rent-a-car компании като Sixt, Avis, Europcar и Hertz, които има офиси в големите български градове и курорти, има и много малки мести фирми за коли под наем, които предлагат автомобили под наем на ниска цена. Ако сте от София или ако пътуването ви започва от столицата, си струва да проверите предлаганите от Юнивърсъл Кар Рент коли под наем.

Независимо дали пътувате с кола под наем или с личния си автомобил, следните съвети ще помогнат пътуването ви да бъде безопасно и безпроблемно:

№1 Спазвайте правилата

Разбира се, това би трябвало да е пределно ясно – най-малкото всички шофьори се предполага, че са добре запознати със законовите изисквания, защото са минали обучение и изпит, за да получат шофьорската си книжка. И все пак – струва си да си припомните най-важното и да го имате предвид:

Коланът е задължителен за всички възрастни в автомобила
Не само шофьорът, но и всички спътници е задължително да бъдат с колан през цялото време. Изключение правят бебетата и децата, които се возят в бебешко столче или детска седалка, които на свой ред имат обезопасителни колани. Прави се изключение и за жените в напреднала бременност, които могат да се возят и без колан.

Не карайте, ако сте употребили алкохол
Законът е много стриктен и вероятно всеки знае, че максимално допустимата стойност за алкохол в кръвта при шофьорите е 0.5 промила. При нарушение на това изискване ви грози сериозна глоба, а книжката ви ще бъде отнета за период от 1 до 12 месеца. А ако шофирате, след употреба на алкохол и пробата покаже съдържание над 1.2 промила, носите наказателна отговорност и можете да бъдете осъдни на затвор до 1 година!

Задължителни документи
Когато шофирате в България, трябва да разполагате и да можете да предоставите за проверка следните документи:

  • Лична карта или паспорт
  • Свидетелство за правоуправление (книжка)

В допълнение, трябва да имате и следните валидни документи за автомобила:

  • Регистрационен талон (т.нар. “Малък талон”)
  • Талон за Годишен технически преглед
  • Талон за застраховка Гражданска отговорност

Последните 2 трябва да са съпроводени и със съответните стикери, залепени на предното стъкло.

Задължително оборудване
Автомобилът трябва да разполага със следното задължително оборудване:

  • Аптечка (комплект за първа помощ)
  • Светоотразителна жилетка
  • Авариен триъгълник
  • Пожарогасител

Ограничения на скоростта
Би трябвало всеки шофьор да е наясно със стандартните ограничения, които важат в България – в града – 50 км/ч, на междуградски пътища – 90 км/ч, на магистрали – 140 км/ч. Тези ограничения обаче могат да бъдат различни, ако е посочено друго ограничение, така че следете за пътни табели, ограничаващи скоростта.

Дневните светлини – включени целогодишно
Използването на дневни светлини е задължително през цялата година дори и в светлата част на денонощието. Това могат да бъдат “късите” светлини или ако автомобилът разполага с такива – специални дневни светлини.

Извън града е задължително използването на винетка
Винетният стикер е необходим, ако шофирате извън населените места, а глобите при липса на такъв са солени.

№2 Използвайте главните пътища

Въпреки големите усилия през последните години за подобряване на пътните условия в цялата страна, все още по-малките междуградски и междуселски пътища е възможно да бъдат в окаяно състояние. Ако използвате навигация, настройте я така, че да предпочита главните пътища при изчисляване на маршрута, а не най-краткия път.

№3 Използвайте това приложение, за да сте винаги наясно с ремонтите и пътната обстановка

Агенция Пътна инфраструктура има много полезно мобилно приложение – Lima, което дава актуална информация за пътната обстановка и ремонтните дейности. Приложението е достъпно онлайн тук: https://lima.api.bg/dashboard

Можете да го намерите и в Google Play и App Store за своя мобилен телефон.

№4 Проверете условията и цените за паркиране

Не само в София, но и в други големи градове, има синя зона, в която паркирането е позволено, но се заплаща. В София, всъщност, има две зони – синя зона – в най-централните части, и зелена зона – в периферията на центъра. Преди да паркирате автомобила си встрани на улицата, погледнете за табели и маркировки, указващи условията за паркиране, за да не се озове автомобилът ви със скоба или евакуиран на наказателен паркинг.

№5 Съобразете се със зимните условия

В планинските региони, но и в цялата страна, през снежните зимни месеци, условията изискват използването на зимни гуми, а в някои пътни участъци – дори и вериги за сняг.

В месеците от ноември до март и особено, когато има снежна покривка, преди да потеглите, погледнете маршрута си и ако преминавате през наякой от планинските проходи, уверете се, че разполагате с вериги. Не карайте с летни гуми през зимата – те не са подходящи за зимните условия. Дори, когато няма сняг, ниските температури (под 7 градуса) правят летните гуми не просто неподходящи, а дори опасни.

#6 Следвайте инструкциите на пътната полиция

Вероятно на всеки шофьор се е случвало да бъде спрян от пътната полиция. Причината за спирането може да бъде направено нарушение, но много често е просто рутинна проверка. Във всеки случай – следвайте инструкциите на полицая – конфронтация с полицията няма да доведе до полижетелен резултат. В никакъв случай не се опитвайте да се измъкнете от нарушение с рушвет – ако това някога беше нормата, днес е много по-вероятно да завърши неприятни правни последствия за вас, отколкото да ви се размине фишът или актът за пътното нарушение.

Намери ме в