113 115

114

Знаеш ли, че има 3-те типа нискотарифни авиокомпании и всички те предлагат различни услуги и цени на билетите? А знаеш ли защо е така?

Тип 1: Ultra

Представител на първия тип нискотарифни авиокомпании в Европа, предлагащи доста евтини самолетни билети е Ryanair. Wizz Air, за сега се намира между нисшата и средната група. В Азия, нискотарифни компании, предлагащи добри цени са AirAsia, Cebu Pacific, Tiger. Въпреки че безусловно такова деление е условно, се случват и изключения. Тези нискотарифни авиокомпании работят в ултранискотарифния сегмент.

Мениджмънтът на превозвачите максимално възможно минимизира разходите. Това води до голям брой допълнителни опции, за които трябва да се доплаща: превозване на багажа, приоритетно настаняване, хранене в самолета, резервиране на места до аварийния изход и дори регистрация. Самолетите са с максимално използван капацитет на салоните, а настаняването се осъществява на принципа “по-бързият печели”.

Фактически, може да купиш евтини самолетни билети само няколко месеца преди полета и само, ако пътуваш с лек багаж. Повечето нискотарифни авиокомпании тип “Ultra” летят основно от отдалечени летища, които често са разположени на 100-150 км от определената дестинация, не се осъществяват връзки между полетите т.е. тези нискотарифни авиокомпании продават само директен полет от точка А до точка Б. Тази максимална икономия им позволява да предлагат евтини самолетни билети.

Тип 2: Middle

Повечето нискотарифни  компании принадлежат към втората категория. Техни ярки представители са Germanwings, EasyJet, Vuеling. От една страна, багажа и храненето все пак си остават платени, в салоните също има максимално възможния брой места. Но тук, при някои авиокомпании се появява официална възможност за свързаност на полетите. Те не винаги се извършват във второстепенни летища, а често в централни. Също така, понякога пътникът получава бордна карта със запазено място в самолета или номер в опашката за настаняване.

Подобен подход води до увеличаване на разходите и повечето самолетни билетите на авиокомпания от този тип, можем да наречем условно евтини. Стандартната цена в една посока, без да се смята превозът на багажа, може да бъде 30-70 евро, а истински евтини самолетни билети с цени 20-40 евро се появяват само по време на разпродажби.

Тип 3: Low Fare

Третият тип нискотарифни авиокомпании можем да наречем условно евтини. Понякога е много сложно да определим по какво се отличават от традиционните самолетни компании, освен по нивото на тарифите. Техни ярки представители са Air Berlin и частично Air Baltic. Тези нискотарифни авиокомпании предлагат официални връзки, полети в централни летища, продажба на билети чрез глобалните дистрибуционни системи (Amadeus, Galileo), запазени места в бордната карта, безплатно превозване на багаж, удобно разстояние за краката в салона, наличие на хранене и дори система за развлечения в самолета.

В резултат почти винаги се получават тарифи на нивото на обикновените авиокомпании. Обаче първо, можеш да купиш евтини самолетни билети само в една посока, докато при обикновените авиокомпании такъв билет често е равен на стойността на билета в двете посоки. Освен това по време на провеждане на акции може да се появяват евтини самолетни билети по 30-50 евро в една посока с платени такси.

 

Намери ме в