Къмпингуването винаги е било особено популярно сред по-младите, независимо дали става въпрос за палатка на плажа или диво къмпингуване в планината. И независимо дали се готвиш за първата си нощ на открито или си опитен къмпингар, съветите по-долу ще са ти еднакво полезни, за да направиш преживяването “Къмпинг” правилно или с други думи – приятно…Полезни съвети за къмпингуването

1. Намери най-доброто място и опъни палатката по светло

Опъване на палатка

Дори да си свикнал да разпъваш палатката си със затворени очи, все пак намери правилното място и подготви спалното си помещение по светло. В тъмнината все ще пропуснеш някоя издутина на почвата или леко подаващо се от земята камъче, което може да превърне спането на земята в мъчение. Преди да тръгнеш провери състоянието на палатката си в къщи, да не се окаже, че липсва нещо много важно в последният момент. Къмпингуването за една нощ или за седмица не е нещо, с което да импровизираш – подслона те пази от промените във времето, от обитателите на дивата природа или от съседите по палатка. Трябва да нощуваш добре, така че, да си отпочинал и готов за новия ден.

Трябва да обърнеш внимание на основните компоненти и характеристики на палатката, още когато я купуваш, защото все пак, това ще бъде твоят дом на вън.

2. Взимай спален чувал според сезона

Спален чувал според сезона

Съобразявай данните на спалния си чувал спрямо сезона, през който къмпингуваш. Леките и тънки чували са подходящи за летните месеци на плажа, но през останалите сезони се нуждаеш от нещо по-топло. Спалните чували тип мумия са направени да те опаковат, така че минимално да се отделя телесна топлина навън. Те са с качулка, която обхваща цялата глава, без лицето, а в долната си част са скосени, за да са по плътни около краката и така да топлят повече. Съставът на чувала, също не е за подценяване. Чувалите с кухи влакна съхнат по-бързо и са антиа лергични, но пък въпреки напредъка на технологиите и производствата, няма по-топъл чувал, от този напълнен с гъши пух. Освен това пухените чували са и по-леки.

Така че, винаги избирай спален чувал с комфорт на спане няколко градуса под това, което се очаква за сезона.

3. Опаковай необходимата храна

Опаковай храната си

Общото правило за храната за къмпинг е да вземеш толкова, колкото ти е нужно за всички хранения. Опаковай храната в отделни найлонови пликове или пластмасови кутии, за да не се налага да вадиш всичко всеки път, а и за да предпазиш храната една от друга и дрехите си. Все пак, никой не обича мокър хляб или тениска с мирис на кюфтета. Оптимизирай храната съобразено с багажа си – ако си на пешеходен преход, взимай леки, лесни за приготвяне храни, с високи съдържания на протеини и въглехидрати, а ако си с автомобила си или кемпъра, не ти пречи да вземеш хладилна чанта в която да държиш бързо развалящи се храни и месо.

Достъпът до вода е най-важният съвет за къмпинг. Ако човешкият организъм може да издържи без храна до няколко дни, то с липсата на вода не е така. Къмпингуването до източник на вода дава спокойствие и свобода, както в задоволяване на питейните нужди, така и на тези за готвене, хигиена и други. Все пак е много важно, да се увериш, че водата е годна за пиене, в противен случай се нуждаеш от хлориращи или йодиращи таблетки за пречистването и, а те са доста подценяван артикул в нашите аптечки. Ако нямаш такива, ще се наложи да приложиш по-примитивен метод – физическо пречистване с филтър от марля, въглени и пясък, след което водата трябва да се извари.

Още:
Съвети за евтина и весела почивка – Част 1
Съвети за евтина и весела почивка – Част 2
Съвети за евтина и весела почивка – Част 3
4. Остави мястото такова, както искаш да го намериш

Винаги почиствай след себе си !

Удоволствието от къмпинга не трябва да е „еднократен“ акт. За да се насладиш на дадено място, както ти, така и тези, които ще дойдат след теб, остави мястото за къмпинг във вид, които да е годен за последващо къмпингуване. Това включва взимане на всички отпадъци със себе си, почистване на огнището и запазване на природните дадености и малките артефакти, които правят мястото приятно, такива каквито са. Ако си изкопаваш тоалетна, нека да е поне 20 см. дълбока и не забравяй да обозначиш мястото, така че, друг да не копае на същото място.

Не изхвърляй хранителни отпадъци и не мий чиниите във вода, която може да се ползва за други нужди и готвене. Не оставяй храна с идеята, че ще дойдат животните и ще я изядат, защото веднъж привикнали, ще дойдат отново и могат да повредят или отмъкнат храна нужна на друга група къмпингари 🙂

И най важното в етиката към дивата природа – знай, че доброто къмпинг място не се прави, а се намира.

 5. Лете абичка, зиме торбичка

Когато вали по време на къмпинг

Облеклото, с което си екипиран е важна част от заниманията на открито. С най-малкото, че ти дават комфорт и топлина. Естествено, зимата си облечен подходящо заради температурите, но лятото е доста подценявано в това отношение. Особено в планината, промяната във времето е доста често явление, и ако в града ти е топло по тениска и сандали, на по-високите места и особено в гората, рязкото понижение на температурата може неприятно да те изненада.

Затова взимай тънки, но топли дрехи, които да носиш на слоеве. Предимството на няколкото слоя дрехи, е че винаги можеш да ги добавяш или сваляш, в зависимост от времето или състоянието си. Така, ако при изкачване или повишаване на температурата започнеш да се потиш, с премахването на слой-два ще останеш сух, но и предпазен от вятър или комари. Същото е при застудяване или дъжд. Дъждобрана е особено важен, тъй като хипотермията от носенето на мокри дрехи в комбинацията от студен вятър е неизбежна.

Обувките ти също са особено важни. Те трябва да пазят краката ти сухи. А също така да са удобни и при по-дълъг преход да не нараняват краката. Можете да излъжеш системата с малък трик.

Съвет ! Преди да тръгнеш на път, намажи петите и ходилата със сапун. А за да ти е спокойно през целият път, носи сапуна със себе си и при първи симптоми на протриване, намажи мястото отново със сапун.

 6. Човекът срещу природата… или беше обратното?

Винаги носи със себе си лекарства от първа необходимост

Колкото и да се наслаждаваме на красотата и спокойствието на природата, не трябва да забравяме, че това е свят различен от градската среда. Там действат природни закони, стари като света. Когато опъваш палатката, огледай добре за мравуняци или гнезда на оси в близост. Репелентът не боли при нанасяне, но спестява доста болка и неприятни усещания. Проверката за кърлежи е задължителна всяка вечер, както и пинцетите за премахването им в аптечката. Неприятните при допир растения като коприва, трънки, шипки, къпини се избягват с дрехи с дълъг ръкав и панталони. Най- опасни животни в нашите гори и планини си остават отровните змии, но те хапят само, ако са застрашени или в опасност. Ако не ги безпокоиш, ще продължат пътя си, без да те застрашат.

Важен елемент в пакета за първа помощ е алергозана – хапчета или туба, за всякакви ухапвания, ужилвания или при опарване от растение.

Не оставяй храна без надзор, за да не се будиш от странни шумове през нощта и да имаш неочаквани срещи с дивите животни. Страшен е само шумът, които таралежа издава, но при пренебрегване на опасността от диви животни, можеш да имаш и близки срещи с лисици, язовци, а защо не и с вълци, чакали или дори мечки. Във всички случай обаче, опасността, че дивото животно може да е преносител на бяс е най-голяма.

 7. Моля те, не се губи!!!

Компас, карта и ГПС

Опитните планинари винаги имат на ум този съвет. Дали по време на поход или просто при разходка в района, където си опънал палатката си, това може да доведе до сериозни проблеми. Можеш да избегнеш това с няколко прости уреда – картата, компаса и GPS-а. Все пак, за да ти свършат работа е добре преди да тръгнеш на път да знаеш как работят. И да имаш карта на местността, където ще къмпингуваш, както и GPS кординати и точки на интерес в района. Хубаво е, когато направиш къмпинга си, да го отбележиш в GPS-са си. И най-вече знай, че нито един от трите инструмента не замества останалите.

8. Комплект за оцеляване

Багаж за къмпинг

Тръгвайки на къмпинг, никога не тръгвай с идеята, че ще оцеляваш или бедстваш. Въпреки това, и най-малкото подценяване на ситуация в планината, може да обърне нещата. А комплекта за оцеляване, не заема много място в раницата, но съдържа всичко необходимо за адекватни действия в екстремна ситуация. Таблетките за вода и водоустойчивия кибрит не са лукс, а обикновена необходимост. И докато таблетките трябва да се търсят в специализираните магазини, то кибрита може да се защити с подръчни средства. Вземи обикновени кибритени клечки и ги лакирай с лак за нокти или ги потопи в парафин, купен от аптеката. След това ги опаковай в малка, защитена от влагата пластмасова кутийка – примерно от аспирин или спирт.

Многофункционалното ножче, също е важна част от комплекта. Не пропилявай свойствата му, използвайки го за да си намажеш филията. Това е една инвестиция, която в правилният момент ще ти се върне многократно. Винаги имай резервни батерии за осветлението си на сухо място. Аптечката винаги трябва да съдържа необходимите ти медикаменти и най-важното – те да са в срок за годност.

9. Добрите хигиенни практики

Хигиена по време на къмпинг

Както споменах при дрехите, да бъдеш сух и да се чувстваш комфортно е много важно. Но за това трябва също да поддържаш добра лична хигиена. Дори в природата да няма условия за това, то не е трудно за постигане. Не са ти нужни душове, топла вода или огромна чанта с кремове или лосиони. Трябват ти суха кърпа, сапун и мокри кърпички. Да, ако за Артър Дент хавлията е първа необходимост при галактическото стопиране, в планината твоята хавлия е дезинфектанта за ръце или мокрите кърпички. И двете имат своите неудобства и своите предимства.

Дезинфектантът няма отпадъчни продукти, в повечето случай не съдържа алкохол и хидратира кожата, но течната му субстанция изисква грижи при преноса, а и не става за почистване на съдове и екипировка. Мокрите кърпички, пък трябва да се изгарят или да се връщат с отпадъците, но имат по-широко приложение. Хубаво е да знаеш, че през есенните и зимните месеци, ще ти бъде много по-студено на краката, ако те не са чисти. За това използвай всеки случай да измиеш краката си и да смениш чорапите със сухи такива. Избягвай лукса от парфюми и одеколони, защото освен любимият човек, около теб ще има и много насекоми, привлечени от миризмата.

10. Да отидеш с деца на баня – те да ти изядат сапуна

На къмпинг с деца и куче

Ако няколко дена сред природата с цялото семейство е мечтаната почивка, то не позволявай тази идилия да излезе извън контрол. За това, подготовката при къмпинг с децата е най-важната част. Вземи екстра дрехи, детето трябва винаги да е облечено топло и да е сухо, но пък е дете и е в природата му да лудува и да се цапа. Може би най-големият консуматив при къмпингуване с дете са неговите обувки, толкова е трудно да останат сухи.

Друг елемент при екскурзиите с деца е факта, че си ги извел навън, не да се притесняваш къде са и какво правят, да викаш по тях и да ги държиш изкъсо, а да се забавляват и играят на открито. Затова постоянно ги учи на малките правила за къмпингуване, за ориентиране и безопасност. Така няма да се притесняваш, че могат да се изгубят, да ги ухапе нещо или да се ударят. Нека детето ти си има собствен фенер – това му дава спокойствие и самочувствие вечер и през нощта.

Ако тръгнеш на планина или къмпинг с домашният си любимец, съобрази, че това не е обичайната разходка в кварталната градинка. В „дивата природа“ домашният любимец ще се сблъска с други животни, като тези срещи не винаги имат „положителен ефект“, за която и да е от страните. Имай предвид, че дивите животни са основните преносители на бяс и други заболявания, имат изострен инстинкт за самосъхранение и своето място в хранителната верига.

Дръж кучето си на каишка или, ако си взел друг домашен любимец в кутията му, задължително е да е ваксинирано и обезпаразитено, храни го в собствена купичка и му събирайте отпадъците. И не на последно място, съобразявай се с другите къмпингуващи в района, домашният ти любимец, колкото и да е добронамерен, не трябва да ги притеснява, не трябва да застрашава хранителните им запаси или багажа им.

Статията е предоставена от нашите приятели от OUTDOOR СЪВЕТИ . Повече съвети за къмпингуването в България и света, можеш да немериш на тяхния сайт http://bgoutdoor.info/advise

Намери ме в