Удоволствието от самостоятелните пътувания се крие там, че вече се чувстваш ИСТИНСКИ ПЪТЕШЕСТВЕНИК, а не просто турист! Ти си първооткривател и изследовател! А не зрител, когото водят за ръка или возят в препълнен с туристи автобус и му показват с пръст накъде да гледа! В следващата статия ще откриеш десет от безбройните причини, да организираш сам следващото си пътуване.

10 причини да пътуваме самостоятелно

1. По-евтино

При самостоятелните пътувания можеш да регулираш разходите си. Вместо да живееш в скъп хотел, в който ще те настани дадена фирма, можеш сам да избереш много по-евтино място за нощувка. Също ако наемеш квартира за 1-2 месеца, може да получиш значителни отстъпки. От друга страна можеш сам да намериш  евтини самолетни билети до различни краища на света и да се възползваш от промоциите и офертите, които авиокомпаниите предлагат по време на цялата година.

2. Без график и програма

Искаш ли да останеш в леглото си? Поизлежавай се! Харесва ли ти мястото, което си посетил? Остани там още седмица или дори месец… Тук ти си началника. ТиПричини да пътуваме самостоятелно определяш правилата, ти решаваш къде и кога да отидеш и т.н. Например, ако срещнеш други туристи, можеш да поискаш да се присъединиш към тях за известно време. Можеш да пътуваш с влак, автобус, кораб или на стоп. Всичко е в твоите ръце!

3. Запознаваш се с други пътешественици

Целият свят е пълен с независими пътешественици. Травъл ливингът(номадството) става все по-приемлив за различни хора, които обичат свободата и обичат да пътуват самостоятелно. Това може да се превърне в ценен опит, съвместно прекарване на времето с “колегите ти” от цял свят, както и по-нататъшно общуване чрез интернет.

4. Отличен начин да се запознаеш с местните жители

По време на организирано от туристическа агенция пътуване най-вероятно ще се докоснеш до местните жители само чрез транзакции – ще им плащаш пари за услуги в кафенето, хотела или транспорта. Когато пътуваш самостоятелно виждаш местните жители по различен начин. Те са не просто персонал, а част от цялата обстановка.

Като независим пътник също няма да си лишени от това, но поради гъвкавия график ще имаш повече възможности да се запознаеш с местните жители и да прекараш известно време с тях. Или да наемеш къщичка или стая и да живееш близо до тях, за да изучаваш техните традиции и култура отвътре, а не по думите на екскурзовода.

Важно! Не бъди притеснителен! Истината е, че тези хора също имат огромното желание да общуват с чужденци. Ти си толкова интересен за тях, колкото и те за теб.

5.  Ще овладееш езика по-добре

Разговорът с местните жители на английски е едно, а разговорът с тях на родния им език е вече съвсем ново приключение. Най-забележителното на самостоятелното пътуване в чужда страна е, че ако искаш, можеш напълно да се потопите в местния език. А с чуждия език положението е следното: колкото повече говориш на него, толкова по-бързо ще го научиш.  Виж кой са най-ефикасните начини да преодолееш страха и да проговориш чужд език >>> ТУК <<<

6. Винаги си бил зле по география? Време е за промяна!

евтини почивкиАко твоите пътувания са нещо повече от прекарване на време на плажа с другите туристи, за доста кратко време ще научиш много нови неща за страната, я която се намираш. Ще научиш да се ориентираш по карта и ще станеш много по-наблюдателен. От учебника и туристическите справочници не можеш да научите толкова информация и географски данни.

7. Няма да ти е толкова лесно

Самостоятелното пътуване може да бъде трудно. Това може да се дължи на истинско физическо натоварване. Например дълги нощи в автобусите или заслоните. Изкачвания високо в планината или дълги разходки в градовете. Ще ходиш под палещото слънце. Ще се наслаждаваш на хиляди нови вкусове и, бъди сигурен, че стомахът ти няма да приеме всеки от тях.

Понякога може да ти е трудно да дишаш поради недостиг на кислород и да ти се вие свят. Ще срещнеш хора, които няма да ти харесат и верояно и те няма да те харесат. Може да ти омръзне да носиш еднакви дрехи и обувки, както и може да ти писне от мъчителното търсене на подходяща квартира. Но ти знаеш че всичко това няма значение. Самостоятелните пътувания си струват труда, защото…

8. Ще развиеш своята независимост и свобода

Понякога се налага да се сблъскаш със ситуации, с които никога не би се сблъскал в собствената си държава и трябва да си наясно как да се оправиш с тях. Ти се учиш от грешките си. Пътуването може да премахне бариерите, да ти помогне по-добре да разбереш света, като по този начин започнеш по-лесно да разбираш себе си. Пътуването разрушава различните стереотипи и разширява границите на съзнанието.

Самостоятелни пътешествия

9. Самостоятелните пътувания могат да бъдат интересни и завладяващи

Предварително състави план на пътуването си. Влез в Интернет, потърси по сайтовете, купи си пътеводители или, още по-добре, купи си хубави книги за пътешествия. Качи на телефона си карти на местността, разговорник, препоръчителни места за посещение. Но трябва да имаш предвид, че каквото и да прочетеш за една страна, тя винаги ще те изненада. Колкото и книги да си прочел и колкото и разговори на приятели да си чул, винаги има нещо ново и специално, лично за теб, което стой там и чака да го откриеш.

10. Спонтанност и импровизация!

Ти си босът и не трябва да планираш напълно самостоятелните си пътувания. Купи си самолетен билет в една посока, оформи необходимите документи и просто тръгни на път. Съвсем не е задължително да си представяш какво те чака след кацането, с кого ще се срещнеш и какво ще поискаш да правиш след седмица престой. Бъди креативен и се наслаждавай на путуването си!

А сега ти ми кажи …. защо пътуваш самостоятелно??? 

Ако имаш нужда от помощ при резервация на хотел за Гърция и България, можеш да провериш във Fixstay.com. Винаги има доста изгодни оферти 😉

Намери ме в