Ти да видиш! Защо от ментата ни става студено в устата?

mentaЗа възприемане на студ в кожата и лигавиците отговарят студовите терморецептори. При падане на температурата под определена граница те изпращат в мозъка нервен импулс. Терморецепторите реагират не само на промяната в температурата, но и на някои химични вещества.

В частност студовите рецептори се възбуждат от ментола. Дори много слаб воден разтвор на ментола (в концентрация 1:10 000) предизвиква охлаждащ ефект. През 1951 година екипът на немския физиолог Херберт Хензел доказал, че действието на ментола може да бъде напълно компенсирано с температура, ако езикът се потопи в достатъчно топла среда. Затова, например, горещият чай с мента не охлажда езика, а някои ментови бонбони за кашлица буквално го замразяват. Т.е. ментолът не създава илюзия за студ, а действително работи аналогично на ниската температура.

Както и студът, ментолът има лек обезболяващ ефект, затова често го добавят в козметиката и лечебните мазила: при нанасяне на кожата той успокоява сърбежа и раздразнението. По подобен начин, но с обратен ефект, действа капсаицинът — вещество от лютия пипер. Той възбужда топлинните рецептори, затова лютата храна изглежда гореща.

Намери ме в

Адриана

Аз съм Адриана - пътешественик, екскурзовод и мечтател. Обичам слънцето, непринудените хора, дългите разходки в планината, смеха, приключенията и усещането за свобода, което ми дават пътешествията. С други думи, живея за да пътувам и пътувам, за да живея.
Намери ме в

Подобни записи :

Автор: Адриана

Аз съм Адриана - пътешественик, екскурзовод и мечтател. Обичам слънцето, непринудените хора, дългите разходки в планината, смеха, приключенията и усещането за свобода, което ми дават пътешествията. С други думи, живея за да пътувам и пътувам, за да живея.

Leave a Reply

Задължителните полета са отбелязани с *.